Aktualno

 

Aktualno

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > >>
 

Obisk kolegov iz LAS Obsotelja in Kozjanskega!

Dne 25.10. 2013 je potekala strokovna ekskurzija kolegov iz LAS Obsotelja in Kozjanskega. Po ogledu projektov na območju LAS Pri dobrih ljudeh je upravljavec LAS Goričko predstavil svoje dosedanje aktivnosti in projekte. Člani LAS Obsotelja in Kozjanskega so si nato ogledali Doživljajski park Vulkanija v kraju Grad na Goričkem. Tam so imeli tudi možnost degustacije lokalnih vin znamke VINOVAK od gospoda Ernesta Novaka. Ob koncu ekskurzije pa so člani LAS opravili še popoldansko kosilo pri Turistični kmetiji Tremel.
 
 

Zaključil se je projekt "Postavitev igral za otroke"

Projekt POSTAVITEV IGRAL ZA OTROKE s kratkim imenom NOVA OTROŠKA IGRALA je projekt v katerega smo vključeni trije projektni partnerji in sicer: Občina Tišina kot vodilni partner ter Občini Šalovci in Hodoš kot partnerja v projektu.
Projekt smo leta 2012 prijavili na razpis LAS Goričko, za sofinancerska sredstva v okviru Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja Programa razvoja podeželja RS Slovenije,OS 3 – Kakovost življenja na podeželju in diverzifikacija podeželskega gospodarstva. Na razpisu smo bili uspešni in dobili odobreno sofinanciranje projekta v višini 35.841,15€.Končna vrednost projekta znaša 53.371,47€.
V okviru projekta smo postavili 11 identičnih otroških igral in sicer v občini Tišina 8 (v Borejcih, Sodišincih, Murskih Črncih, Gradišču, Tišini, Rankovcih, Gederovcih in v Romskem naselju Vanča vas – Borejci), v občini Šalovci 2 (v Domanjševcih in Šalovcih) in v občini Hodoš 1 igralo(na Hodošu). Igralo je sestavljeno iz dveh osnovnih igral: lesene hiške s podestom in streho, s toboganom, dvema gugalnicama, plezalno lestvijo, plezalno klančino z vrvjo in vrvno lestvijo ter iz samostojno stoječega lesenega konjička z vzmetjo. Vse skupaj smo postavili v posameznih vaseh, na pripravljeno podlago iz drobnega proda. Leseno konstrukcijo in prod smo izbrali, da se igralo zlije z domačo in preprosto okolico Prekmurske pokrajine ter nudi otrokom kar najbolj varen, lep in uporaben kotiček za razvijanje njihove domišljije, moči in spretnosti. Igrala je postavilo podjetje ASF fund.o.o iz Celja, ki je bilo kot najugodnejši ponudnik izbrano na javnem razpisu, podlago pa je pripravilo podjetje Tlakovanje Gomboc d.o.o. iz Murskih Črnec. Organizirali smo tudi spoznavni dan otrok obeh območij v katerem so sodelovali otroci iz OŠ Tišina, Šalovci ter podružničnih OŠ Domanjševci in Hodoš. Otroci vseh šol so skupaj preživeli en dan, najprej so se zbrali na Hodošu, nato so šli skozi Šalovce tudi na Tišino. Otroci so se drug drugemu predstavili z bogatim kulturnim programom, predstavljeni sta bili tudi madžarska in romska skupnost, nato se skupaj igrali na novih igralih, hkrati pa so izvedeli in videli posebnosti in lepote posameznih občin.
Občine partnerke smo ugotovile, da imajo predvsem otroci premalo možnosti za skupno druženje (igranje), razvijanje svojih moči in spretnosti ter da bi s postavitvijo igral omogočili ne le druženje in povečano športno aktivnost otrok, temveč tudi druženje odraslih in starejših prebivalcev. Projekt s postavitvijo igral in izvedbe spoznavnega dneva prispeva k povezovanju dveh prekmurskih obmejnih območij (avstrijskega in madžarskega), skrajnega ravninskega jugo-zahodnega in gričevnatega severo-vzhodnega dela Prekmurja, povečal je kakovost življenja krajanom na teh dveh območjih in okrepil medsebojno sodelovanje.
Projekt pomembno prispeva k obnovi in razvoju vasi ruralne infrastrukture, saj spodbuja krajane (mlajše in starejše), da se bodo več zadrževali izven svojih bivališč (npr. hiš) in se preko športno rekreativnih dejavnosti otrok družili več - tako s svojimi otroci, kot tudi z ostalimi sovaščani, hkrati pa se je z umestitvijo igral tudi polepšal in obogatil videz naselij, občin in celotne pokrajine.
 
 

Zaključek projekta "Domače dobrote izpod mlinskega kolesa"

Občina Grad je kot nosilec projekta "Domače dobrote izpod mlinskega kamna" z podporo LAS Goričko, z opremljenim prizidkom pri mlinu pridobila prvo domačo prodajalno, ki bo združevala vse lokalne kmete z dopolnilno dejavnostjo in rokodelce domače obrti. Prizidek mlina so opremili s pisarniško in računalniško opremo z blagajno in vso potrebno opremo za vodenje manjše trgovinice, sprejem obiskovalcev in prezentacijo turistične in druge ponudbe v občini.
V okviru projekta so izvedli tri delavnice, in sicer delavnico o mlinarstvu, pridobivanju moke in peke kruha, delavnico o pridobivanju bučnega olja in zeliščarstvu ter delavnico o izdelkih iz koruznega ličja in pridobivanju meda. Udeleženci delavnic so bili mladi, ki se še izobražujejo in odločajo za poklicno pot. Mladim smo tako na delavnicah predstavili mlinarsko življenje, ogledali so si mlin in oljarno, prisostvovali pri peki kruha, spoznali vzrejo čebel ter pridobivanje medu, izdelovali izdelke iz koruznega ličja, rože iz krep papirja, spoznavali zelišča pri nas, izdelali žepke z dišečimi zelišči, pripravili namaz z bučnim oljem in zelišči ter tako spoznali uporabnost domačih pridelkov ter ohranjanje tradicije z rokodelci. V sklopu treh delavnic so rokodelci predstavili svoje znanje in delo mladim, jih učili in pomagali pri rokodelskem delu, s katerim so se mnogi srečali prvič.
Pri projektu je sodelovalo 9 rokodelcev domače obrti, ki so prikazali svoje delo, izdelke pa bodo tudi ponujali v domači prodajalni v Pütarovem mlinu.
V okviru projekta je nastal tudi 6-minutni promocijski film, ki prikazuje našo pokrajino, rokodelce in njihovo delo, tradicijo, ki jo ohranjajo, prav tako pa prikazuje delavnice, na katerih so rokodelci svoje znanje prenašali na mlade rodove.
 
 

LAS Goričko 1.  julija 2013 na Hrvaškem

Ob vstopu Hrvaške v EU 1. julija, se je predsednik LAS Goričko skupaj z drugimi predstavniki LAS pridružil praznovanju Hrvaške ob vstopu v EU v mestu Prelog. Ob praznovanju je med drugim predstavnik upravljavca LAS Goričko predstavil ustanovitev in delovanje Lokalno akcijske skupine LAS Goričko hrvaškim kolegom, ki so izkazali veliko zanimanje za program LEADER.

 
 

Vabljeni na delavnico: Izdelovanje zahtevkov v okviru LEADER projektov

Spoštovani!

Obveščamo vas, da bo 15. maja 2013 ob 13:00 uri v prostorih Bistre hiše- Smart House Martjanci, Martjanci 36 organizirana brezplačna delavnica: Izdelovanje zahtevkov za sofinanciranje projektov LAS Goričko in obvezno označevanje, ki je  namenjena vsem odobrenim projektnim nosilcem NIP 2012. Vljudno vabljeni!
 
 

Javni natečaj v okviru projekta          Gorički les


Spoštovani, 
Društvo Žitek, skupaj z občino Rogašovci in Občino Hodoš  pod okriljem LAS Goričko, izvaja projekt z naslovom Gorički lejs- potencial razvoja Goričkega. Z namenom povečati ozaveščenost ljudi o pomenu lesa in njegovih proizvodov se v okviru projekta izvaja JAVNI NATEČAJ za izbiro treh OZAVEŠČEVALNIH ELEMENTOV izdelanih iz lesa. Več o javnem natečaju najdete v priponki.

 

 
 

Vabilo na 5. sejem nevladnih organizacij Pomurja 2013

Spoštovani!
Lokalno razvojna fundacija (LRF) za Pomurje v okviru projekta "Regionalno stičišče NVO Pomurja" organizira 5. sejem nevladnih organizacij Pomurja 2013 v soboto, 11. maja 2013 v soboškem parku, z začetkom ob 10:00 uri. Več o sejmu tukaj.
 
 

Vabilo na tiskovno konferenco

Spoštovani,

zaključuje se projekt "Dom borcev in mladine Vaneča", ki je del LAS Goričko NIP 2011. V okviru tega ste vljudno vabljeni na tiskovno konferenco, ki bo v torek 30. aprila 2013 ob 10:00 uri v prostorih Doma borcev in mladine na Vaneči. Več o tiskovni se nahaja v priponki.

                                   
 
 

Vabilo na dogodek

Spoštovani,

v okviru projekta Slovenija znižuje CO2: dobre prakse vas vabimo na dogodek Eko socialna kmetija KORENIKA. Z lokalnimi viri do samooskrbe in novih delovnih mest socialne ekonomije v sožitju z naravo  Predstavitev in ogled, 18. april 2013, Kmetija Korenika, Šalovci. Ekosocialna kmetija je odličen primer celovitega trajnostnega razvoja, ki ob socialni dimenziji upošteva tudi okoljsko in gospodarsko trajnost. Dodatne informacije najdete v priloženem vabilu. 
 
 

PODPIS POGODB O SOFINANCIRANJU PROJEKTOV NIP 2012

Dne 25.02.2013 je v prostorih Bistre Hiše Martjanci LAS Goričko s projektnimi nosilci NIP 2012 podpisala pogodbe o sofinanciranju projektov zajetih v NIP LAS Goričko za leto 2012. NIP 2012 zajema 9 projektov v skupni višini 181.845,81 LEADER sredstev.
 
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > >>
 
Obvestilo – spletni piškotki!
Na naši spletni strani, uporabljamo piškotke (angl.:cookies), ki so namenjeni / zagotavljajo, da naša stran deluje optimalno, omogočajo lažjo uporabo naše spletne strani in evidentiranje obiskovalcev. V kolikor boste kliknili »Strinjam se«, boste sprejeli / namestili vse piškotke.
Ne strinjam se